۱۳۸۹ مهر ۱۱, یکشنبه

عددنویسی فارسی: ۱۲۳۴۵۶۷۸۹۰ به جای 1234567890

هرچند که استفاده از اعداد و ارقام لاتین در اکثر زبان‌ها و الفباها، پدیده‌ای رایج است، اما بهتر است که هنگام استفاده از هر الفبا، خط یا رسم الخطی، برای هماهنگی و حفظ ساختار و زیبایی نوشته، از اعداد همان سیستم الفبایی استفاده کنیم. در این نوشته به بررسی چگونگی استفاده از اعداد فارسی در نرم افزارها، ویندوز، وب و وبلاگ‌ها می‌پردازم:

۱. استفاده از ویرایشگرها، مبدل‌ها و صفحه کلیدهای مجازی فارسی:

در این روش می‌توانید از ابزارهایی استفاده کنید که با نوشتن و تایپ به فینگلیش، برای شما نوشته به خط فارسی تهیه می‌کنند. این ابزارها همچنین قابلیت تبدیل عدد‌های لاتین به فارسی را هم دارند. یعی مثلاً با نوشتن 8 و تایپ آن، برای شما ۸ را خواهند نوشت. چند نمونه از این ابزارها و برنامه‌های تحت وب عبارتند از:

- ویرایشگر فارسی بهنویس
- ویرایشگر فارسی بهداد
- ویرایشگر نگارش خط فارسی با حروف لاتین eMonshi
- صفحه کلید مجازی فارسی چونه

بهنویس علاوه بر ویرایشگر online، ابزارها و امکاناتی را هم برای دانلود و استفاده Offline، امکاناتی برای مرورگر فایرفاکس (Mozilla Firefox) در قالب نوار ابزار و امکان اضافه کردن ویرایشگر به صورت API و ابزار (Gadget/Widget) را برای وبلاگ‌ها و وب سایت‌ها تهیه کرده است.

۲. استفاده از صفحه کلیدهای فارسی:

می‌توانید از صفحه کلید فارسی تهیه شده توسط فارسی وب استفاده کنید. همچنین نسخه اصلاح شده این صفحه کلید با قابلیت ایجاد فاصله مجازی یا همان نیم فاصله (ZWNJ) توسط کلید‌های SHIFT + SPACE توسط آقای احسان اخگری تهیه شده است. در مورد نحوه نصب و استفاده از این صفحه کلید هم در هر دو منبع توضیح داده شده است.

۳. استفاده از نرم افزار TrayLayout:

این نرم افزار هم صفحه کلید فارسی استاندارد را در اختیار شما قرار می‌دهد، هم قابلیت ایجاد فاصله مجازی یا همان نیم فاصله را توسط کلیدهای SHIFT + SPACE دارد و هم به شما اجازه می‌دهد که آرایش صفحه کلید (Keyboard Layout) را به دلخواه تغییر دهید. بعد از اجرای برنامه، با راست کلیک بر روی نماد برنامه، گزینه «آرایش صفحه کلید» را انتخاب کنید. با کلیک بر روی کلیدهای مربوط به اعداد، اعداد فارسی را جایگزین اعداد لاتین کنید. تغییرات ایجاد شده ذخیره خواهند شد. این برنامه مفید و کاربردی را می‌توانید از اینجا (نسخه ۱/۲) دانلود کنید. سایر ابزارهای فارسی وب (FarsiWeb) هم در این صفحه قابل دریافت هستند.

۴. استفاده از نرم افزارهای بسته نرم افزاری Microsoft Office:

چگونگی استفاده از ارقام غیرلاتین در راهنمای این بسته نرم افزاری و وب سایت‌های مختلفی ذکر شده است. می‌توانید اعداد و یا به صورت کلی متن خود را در محیط نرم افزاری مانند Word نوشته و سپس آن را در هر جایی که مورد نیاز است کپی کرده و مورد استفاده قرار دهید.

۵. استفاده از گزینه Regional and Language Options ویندوز:

Control Panel --> Regional and Language Options --> Regional Options --> Standards and formats
گزینه فارسی (Farsi/Persian) را انتخاب کنید. سپس گزینه Customize را انتخاب کنید. سپس Numbers را انتخاب کنید. در بخش Standard digits می‌توانید ارقام لاتین، فارسی، عربی، هندی، اردو و ... را انتخاب کنید. ارقام فارسی را انتخاب کنید. سپس برای گزینه Digit substitution مقدار National را انتخاب کنید. این روش، روش زیاد جالبی نیست (در Windows XP) و توصیه می‌شود که از روش‌های دیگر استفاده کنید.

2 نظرات:

omid_farda گفت...

جالب و خیلی حرفه ای !
این برای آماتورها چطوره ؟
http://www.lexilogos.com/clavier/farsi.htm

ناشناس گفت...

وراه ساده تر، ۱۲۳۴۵۶۷۸۹۰ استفاده از صفحه کلید استاندارده.
الان روی لینوکس (که من دارم استفاده میکنم)‌ کیبرد استاندارد فارسی استفاده میشه نه کیبرد الکی که مایکروسافت به زور به عنوان استاندارد به خورد شما میده. تو این صفجه کلید کلیدهای بالای حروف فارسیه و کلید های صفحه ماشین حساب انگلیسیه :)

-- زنده باد لینوکس!